Henkilökuva


Stefan ”Steffi” Wallin syntyi 1.6.1967 Vaasassa. Hänen isänsä toimi kirjakauppiaana (kuoli 1981), ja hänen äitinsä oli oppaana museossa. Perhe vietti kesät Västervikin huvilassaan, jossa Wallin edelleenkin joka vuosi viettää osan lomastaan.

Stefan Wallin kävi koulua Onkilahden kansakoulussa, Vikingan ala-asteella ja Vasa Övningsskolanin yläasteella, ja pääsi ylioppilaaksi Vasa Övningsskolanin lukiosta vuonna 1986.

Opiskeluaikana hän osallistui sekä opiskelijapolitiikkaan että rkp:n nuorisojärjestö Svensk Ungdomin toimintaan, mutta hän onnistui kuitenkin suorittamaan maisterintutkintonsa kuudessa vuodessa. Keväällä 1994 hän kirjoitti pro gradu –tutkielmansa valtiotieteissä aiheesta ”Sfp och Lex Kekkonen”. Tutkielma käsitteli sitä, kuinka rkp vuosina 1972– 73 ensin vastusti ja sittemmin pitkin hampain puolsi poikkeuslakia, jonka nojalla eduskunta jatkoi presidentti Kekkosen toimikautta ilman tavanomaisia valitsijamiesvaaleja.

Opintojen jälkeen valtakunnanpolitiikka vei Wallinin nopeasti mukanaan. Kesällä 1994 hänet värvättiin rkp:n silloisen puheenjohtajan, liikenneministeri Ole Norrbackin erityisavustajaksi. Vuoden 1995 eduskuntavaalien jälkeen hän siirtyi ulkoasiainministeriöön, jossa Ole Norrback toimi Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä. Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1998, hänestä tuli rkp:n uuden puheenjohtajan, Jan-Erik Enestamin avustaja sisäasiainministeriössä. Vuoden 1999 eduskuntavaalien jälkeen hän ehti vielä toimia Enestamin avustajana puolustusministeriössä runsaan vuoden.

Vuoden 1999 eduskuntavaaleissa Wallin asettui ehdolle Vaasan vaalipiirissä. Tuloksena oli 5 799 ääntä. Mikäli hän olisi saanut 370 ääntä enemmän, hänet olisi valittu eduskuntaan.

Syksyllä 2000 Wallin päätti jättää politiikan ja palata lehtityöhön, jonka parissa hän oli työskennellyt jo opiskeluaikanaan. Perheen esikoistytär oli syntynyt samana vuonna ja Wallin kaipasi elämäänsä enemmän säännöllisyyttä. Åbo Underrättelser -sanomalehdessä – Suomen vanhimmassa päivälehdessä – Wallinista tuli varapäätoimittaja ja paikallistoimittaja. Tässä työssä hän viihtyi melkein viisi vuotta. Tänä aikana syntyi myös tytär Freja.

Kevättalvella 2005 Wallinille tarjottiin valtiosihteerin tehtävää ympäristöministeriöstä. Hän teki samalla selväksi, että hän tämän tehtävän myötä palaa politiikkaan ja panostaa siihen sataprosenttisesti. Kesäkuussa 2006 hänet valittiin selvällä enemmistöllä rkp:n uudeksi puheenjohtajaksi Enestamin jälkeen. Tammikuussa 2007 hän otti ympäristöministerin salkun hoitaakseen.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Wallin oli ehdokkaana Varsinais-Suomen vaalipiirissä ja valittiin eduskuntaan vaalipiirin ääniharavana 12 097 äänellä.

Varusmiespalveluksensa Wallin suoritti 1986-87 Uudenmaan Prikaatissa ja RUK:ssa Haminassa. Tänään hän on sotilasarvoltaan reservin kapteeni.

Vuonna 1995 Wallin meni naimisiin oikeustieteen tohtori Elina Pirjatanniemen kanssa. Hän on kotoisin Tampereelta, mutta pari tapasi Åbo Akademissa, jossa molemmat opiskelivat valtiotiedettä ja kansainvälistä oikeutta.

Vapaa-aikanaan Wallin on päivä- ja aikakauslehtien suurkuluttaja, mutta lukee myös paljon kirjallisuutta. Hän on myös kiinnostunut matrikkeleista. Wallin harrastaa mielellään haasteellista ruoanlaittoa, käy kuntosalilla ja seuraa englantilaista liigajalkapalloa. Suosikkijoukkue on Birminghamilainen Aston Villa.